Agility, of behendigheid, is een sport waar het plezier van hond en eigenaar voorop staat. Bij Agility gaat het erom dat de hond een parcours bestaande uit verschillende hindernissen in een voorgeschreven volgorde foutloos en zo snel mogelijk aflegt. De handler mag de hond tijdens het lopen van het parcours met de stem en door gebaren aanwijzingen geven. Hij mag de hond of de hindernissen echter niet aanraken. De hond moet dus heel goed leren om op gesproken aanwijzingen en op lichaamssignalen snel en op de juiste manier te reageren. Bij Agility wordt een groot aantal hindernissen gebruikt die een beroep doen op de verschillende vaardigheden van de hond. 

Mentale en fysieke belasting

Agility is dé sport en vrijetijdsbesteding voor honden en eigenaren. Zowel de hond als de handler moeten zich lichamelijk inspannen, alle spieren van de hond worden getraind. De hond wordt zelfbewuster en de band met de handler wordt versterkt. Opdrachten die de hond zelfstandig moet uitvoeren, prikkelen zijn zintuigen, en versterken zijn geheugen en concentratie. Deze mentale en fysieke uitdaging is er zeker ook voor de handler, je hond sturen, de juiste volgorde onthouden, het geven van de juiste aanwijzingen en dan ook nog samen in actie het parcours rond. Het is een echte sportieve uitdaging voor twee. Uiteraard passen we de lessen altijd wel zo aan dat ook de handler en hond met fysiek iets mindere mogelijkheden mee kan doen tijdens de lessen. het plezier staat uiteraard voorop bij ons. 

Voor wie?

Iedere gezonde normaal gebouwde hond, mits in een goede conditie, kan aan agility doen. Ras of rasloos maakt hierbij geen verschil. Er kan met agility begonnen worden als de hond volgroeid is. Dit is wel afhankelijke van het ras. Kleinere honden zijn over het algemeen bijvoorbeeld sneller volgroeid dan grote honden. Over het algemeen hanteren we de leeftijd van zo'n 1 jaar. We bouwen de training uiteraard op een verantwoorde wijze op om blessures te voorkomen. Een aantal rassen is door hun specifieke bouw minder geschikt voor agility. Twijfel je of agility geschikt is voor jou en je hond, vraag ons dan gerust, we kunnen jullie hierbij adviseren, of wellicht kun je eens een les meedoen om het te proberen. Het belangrijkste voor ons is dat de hond en zijn of haar handler heel veel plezier beleven aan de agility sport. 

 

21149946 926878817443791 4437513609895088571 n

Hindernissen

Er zijn verschillende soorten hindernissen die je tegenkomt in een Agilityparcours. Je hebt de zogenaamde raakvlakken, zoals de wip, de kattenloop en de A-schutting. Dit zijn hindernissen met een anders gekleurd vlak op het einde die de honden met ninimaal een teen moet aanraken. Dan zijn er de hoogte sprongen, breedte sprongen en een band waar de hond doorheen mag springen. En tot slot kom je nog tunnels en eventueel een slurf tegen waar de hond doorheen mag lopen. 

Wat is het Doel?

Bij de beginnerstraining worden uiteraard eerst alle toestellen aangeleerd. Daarna volgen cursussen voor gevorderden om de technieken verder te verfijnen, meestal meer gericht op de handler dan op de hond! Ook de handler moet trainen, hij/zij moet leren de hond op het juiste moment duidelijke aanwijzingen te geven en een goede positie in te nemen. De training is erop gericht de vaardigheden van de hond en de handler te vergroten en de samenwerking tussen deze twee steeds verder te verbeteren. Met als doel: een echt team vormen samen. 

En wellicht als jullie er klaar voor zijn eens een wedstrijd samen, wat echter zeker geen must is bij ons. Het is een fantastische sport om voor je plezier te doen en zeker voor het plezier van je hond. Dit staat altijd voorop. Welk doel je ook zelf maar nastreeft. Zowel de recreatieve loper als de fanatieke wedstrijd loper kunnen zich bij ons aanmelden. 

Nieuwschierig geworden? Schrijf je dan nu hier in voor een cursus.

 

 

Bron: agilityclub.nl